Inloggen
Jongste jeugd 
Wij willen je graag informeren over het spelen bij een jongste jeugdteam en alles wat er verder bij komt kijken!
Voor vragen, opmerkingen of suggesties kun je altijd contact opnemen met:
[email protected]

Je wilt graag op hockey, en dan…

Proeflessen

Voordat je besluit om lid te worden, mag je 4x met ons meetrainen. Het eerste dat je moet doen is een e-mail sturen naar [email protected]. Je ontvangt van ons informatie wanneer je kunt beginnen en wat je mee moet nemen. Je kunt dus niet zomaar met een team meedoen.

Met onderstaande informatie proberen we een antwoord te geven op al je vragen over de teamindeling, de wedstrijden, de training, de begeleiding en de rol van je ouders. Mocht je toch nog iets anders willen weten dan kun je altijd per mail contact met ons opnemen.  

Wij wensen je heel veel plezier met hockey.
Coördinatoren Jongste Jeugd


Inhoud

1. Jongste Jeugd

    lid worden
    de verschillende groepen
    teamindeling
    training
    winterstop

2. Informatie voor ouders
3. Het coachen van een team

    de coach
    de manager


1. Jongste Jeugd

Onder de  ‘jongste jeugd’ vallen alle kinderen  in de leeftijd van 5 tot en met 10 jaar die verdeeld worden over de categorieën Kabouters (Mini’s en Maxi’s), F-jes, E 1e jaars, E 2e jaars, E8-tallen en 8D.  

Lid worden

Gebruik hiervoor de inschrijfformulieren elders op deze site.
De minimumleeftijd voor het lidmaatschap is 5 jaar (een kind kan dus lid worden in het jaar dat het 6 wordt).

De verschillende groepen

Kaboutergroep

Kinderen beginnen als Mini in deze groep en worden Maxi als ze al langere tijd trainen. Voor de Maxi’s worden enkele oefenwedstrijdjes georganiseerd, zodat de kinderen alvast het gevoel krijgen hoe het is om een ‘echte ‘ wedstrijd te spelen.
Een kind kan beginnen met het spelen van oefenwedstrijden in het jaar waarin het 6 wordt.

Kenmerken:
Leeftijd        : 4 en 6 jaar
Training    : 1 uur per week
Wedstrijden    : Mini’s geen, Maxi’s enkele oefenwedstrijdjes 3 tegen 3.

F-jes

Als het kind 6 is kan het beginnen met het spelen van competitiewedstrijden en wordt het ingedeeld in een team. De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden vinden plaats op een 8e veld en de kinderen spelen twee wedstrijdjes 3 tegen 3.

Kenmerken:
Leeftijd        : 6-8 jaar
Training    : 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden    : 3 tegen 3
Aantal        : minimaal 6 en maximaal 8 kinderen per team

E 1e jaars

De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden zijn op een kwart veld, en er wordt gespeeld met 5 veldspelers en een keeper.

Kenmerken:
Leeftijd        : 8-9 jaar
Training    : 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden    : 6 tegen 6
Aantal        : minimaal 6 en maximaal 8 kinderen per team

E 2e jaars

De opzet is hetzelfde als bij E 1e jaars. Afhankelijk van het aantal kinderen op een bepaald moment, en de kwaliteit/motivatie van de kinderen,  kan er geselecteerd worden voor het spelen in  een E8-tal.

Kenmerken:
Leeftijd        : 9-10 jaar
Training    : 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden    : 6 tegen 6
Aantal        : minimaal 6 en maximaal 8 kinderen per team

E 8-tal

Deze teams bestaan uit kinderen in de E 2e jaars leeftijd die er aan toe zijn om op een groter veld te spelen en dit qua vaardigheden op zowel hockeytechnisch als sociaal-emotioneel niveau aankunnen en/of willen. De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden zijn op een half veld, en er wordt gespeeld met 7 veldspelers en een keeper.

Kenmerken:
Leeftijd        : 9-10 jaar
Training    : 2x 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden    : 8 tegen 8
Aantal        : minimaal 8 en maximaal 10 kinderen per team

8D

Deze categorie is de overgang van jongste jeugdhockey op een deel van het veld naar elftalhockey (junioren) op een volledig veld. Binnen deze groep zal gekeken worden naar kwaliteit en inzet voor het vormen van een selectieteam dat de aanloop vormt naar de 1e lijns teams juniorenhockey.
De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden zijn op een half veld, en er wordt gespeeld met 7 veldspelers en een keeper.

Kenmerken:
Leeftijd        : 10-11 jaar
Training    : 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden    : 8 tegen 8
Aantal        : minimaal 8 en maximaal 10 kinderen per team

Teamindeling

Het samenstellen van een team gebeurt op basis van leeftijd en aantallen. Maar wij kijken ook naar ervaring (hoelang is iemand al lid) en in zekere mate ook naar kwaliteit. Naast onze eigen bevindingen zullen wij ook afgaan op de informatie die ons wordt verstrek door de trainer, de coach, de trainersbegeleider en zgn. ‘stille’ scouts. Het spelplezier staat bij ons voorop, maar uit ervaring is gebleken dat een kind meer plezier heeft in het spel als het ingedeeld is in een team met gelijkwaardige spelers. Boven of onder het eigen niveau spelen is immers niet leuk.

Door al vrij vroeg te letten op kwaliteit kunnen kinderen zich op hun eigen niveau ontwikkelen. Kinderen die snel willen groeien krijgen die mogelijkheid door bijvoorbeeld in een E8-tal te spelen. Hierbij geldt wel de aantekening dat zij dan hun vriendjes/vriendinnetjes moeten ‘loslaten’ als deze er nog niet aan toe zijn. Dit houdt in dat de teams niet standaard van de F-jes tot aan de 8D bij elkaar blijven.

Bij het vormen van 8-tallen beginnen we voorzichtig met selecteren, zodat de kinderen spelen op het niveau en in de klasse waarin ze het beste tot hun recht komen.
Er wordt m.n. gekeken naar onderstaande kenmerken van het kind:
- Technische aspecten (balvaardigheid, stickhandeling);
- Tactische aspecten (spelinzicht, veldoverzicht, taakgerichtheid);
- Fysieke aspecten (snelheid, wendbaarheid, conditie, kracht);
- Motivatie/mentaliteit (ook: sportiviteit, teamgeest, aanwezigheid, inzet, doorzettingsvermogen).

Een en ander in relatie tot de natuurlijke voorkeurspositie van het kind (aanleg). In alle gevallen streven wij naar een evenwichtige indeling van de teams, zowel qua aantallen als qua niveau.
Wij zullen proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het plaatsen van vriendjes/ vriendinnetjes bij elkaar, maar dit is geen gemeengoed omdat het simpelweg niet altijd mogelijk is.
De coördinatoren Jongste Jeugd van de Jeugdcommissie zijn verantwoordelijk voor de teamindeling. Toezeggingen betreffende de indeling, gedaan door anderen dan deze coördinatoren, zijn dan ook niet geldig.

Het plaatsen van een kind in een hogere leeftijdscategorie is wel mogelijk, omgekeerd niet.
Het maximale aantal kinderen per team wordt niet overschreden, tenzij een kind anders niet kan spelen. Bij het vormen van een nieuw team komt dit 9e  of 11e kind als eerste in aanmerking om naar het nieuwe team te gaan.

Standaard houden wij de volgende leeftijdsindeling aan:

Seizoen 2010-2011
Kabouters    geboren na 30 september 2005
F-categorie    geboren tussen 1 oktober 2004 en 30 september 2005
E 1e jaars    geboren tussen 1 oktober 2003 en 30 september 2004
E 2e jaars    geboren tussen 1 oktober 2002 en 30 september 2003
D-8tallen    geboren tussen 1 oktober 2001 en 30 september 2002
Bij kinderen die rond 1 oktober geboren zijn wordt ook gekeken naar de groep op school.  

Trainingen

Het streven is om de trainingen van de jongste jeugd zoveel mogelijk op de woensdagmiddag te laten plaatsvinden. Soms is dat echter niet mogelijk in verband met de veldbezetting en dan moeten we een  of meerdere teams (liefst per leeftijdscategorie) verplaatsen naar een andere middag. Ook zijn wij afhankelijk van het beschikbaar zijn van een trainer. Met de teamindeling kunnen we dus geen rekening houden met het tijdstip en/of de dag van de training.
De trainingen worden verzorgd door een groep gemotiveerde trainers, variërend van jongens en meisjes uit onze eigen (jeugd)teams en van Hockeyvereniging Drienerlo tot enthousiaste volwassenen met de benodigde hockeykennis. Zij staan onder deskundige leiding van een trainerbegeleider die tijdens de training aanwezig is. De trainers en de coaches worden gevraagd 1x per jaar de vorderingen van de kinderen via een beoordelingsformulier aan ons door te geven.

Tijdens de Herfstvakantie, Voorjaarsvakantie en de Meivakantie wordt er niet getraind, tenzij anders wordt aangegeven.  Wel kunnen er activiteiten voor de jeugd plaatsvinden. Deze informatie verschijnt op de website.

Winterstop voor de jongste jeugd

Tijdens de winterperiode is er geen competitie en wordt er niet getraind. Deze periode loopt van het weekend na Sinterklaas tot en met januari. Exacte data verschijnen op de website.


2. Informatie voor ouders

Veel informatie staat op de website van EHV, www.ehv-enschede.nl. Elke week vindt u daar een overzicht van de komende wedstrijden en de uitslagen van de laatst gespeelde wedstrijden. Ook kunt u veel informatie vinden op de site van de KNHB, www.knhb.nl, zoals het speelprogramma, adressen en clubtenue van andere verenigingen. Uiteraard staat deze site bol van allerlei hockey-informatie!

Waarmee krijgt u als ouder nu zoal mee te maken:

De coach van elk team is in het bezit van een ‘coachmap’  en een ‘coachbijdehandje’. Als nieuwe ouder kunt u dit bij hem/haar opvragen. De ouders van een nieuw team krijgen dit van ons toegestuurd. In deze informatieboekjes wordt dieper ingegaan op de spelregels met technische en tactische aanwijzingen.

Clubtenue

EHV speelt vanaf maart 2011 met een nieuw clubshirt dat verplicht is voor iedereen op het moment dat er competitiewedstrijden worden gespeeld. Een broekje/rokje en sokken zijn ook verkrijgbaar in de clubkleuren, deze zijn echter niet verplicht. Maar we hopen natuurlijk dat iedereen bij aanschaf van iets nieuws voor deze kledingstukken zal kiezen!
Alle kleding is te verkrijgen bij sportzaak ’t Hoen.
Bij koud weer mogen kinderen ook een donkerblauwe of zwarte trainingsbroek of legging dragen.
Nieuwe regel is dat de sokken over de scheenbeschermers moeten in verband met de veiligheid. Om diezelfde reden dragen de keepers een shirt over hun bodyprotector. Meisjes dragen hun haar vastgebonden. Sieraden zijn zowel tijdens de training als de wedstrijden verboden.

Keeperstassen

Alle teams (behalve de F-jes) krijgen een eigen keeperstas in bruikleen.
Op elke tas staat met grote letters het team aangegeven. Neem a.u.b. de juiste tas mee in verband met de maat en zie er als ouders op toe dat de kinderen niet in elkaars tassen gaan trekken of spullen ‘lenen’. Na elke wedstrijd mag de tas naar hok 6, maar u kunt de tas ook zelf meenemen. De tas hoort bij het team en zal aan het einde van het seizoen weer ingeleverd moeten worden. In de tas zitten een aantal ballen die ook weer ingeleverd moeten worden. Er is een speciale keeperstraining voor beginnende en roulerende keepers (zie trainingsschema). De bedoeling is dat steeds 1 kind per team naar deze training gaat, dit is het kind dat die zaterdag aan de beurt is om te keepen.

Fluiten van thuiswedstrijden bij 3-tal hockey (F-jes)

Ouders dienen zelf de wedstrijden van de allerjongste jeugd te fluiten. Het spelen van een wedstrijd is een spannende gebeurtenis voor de kinderen  en het geeft een heel veilig en vertrouwd gevoel als hun ouders te leiding hebben. Pas in de volgende leeftijdscategorie gaan we over tot spelbegeleiders. Per keer zijn er dus 2 ouders nodig omdat er twee wedstrijdjes tegelijkertijd worden gespeeld. Het is geen probleem als dit niet vlekkeloos gebeurt, maakt u zich dus geen zorgen! Het belangrijkste is dat de kinderen leren om eerlijk te spelen, dat het veilig gebeurt en dat ze spelenderwijs op de hoogte worden gebracht van de spelregels. Deze zijn niet moeilijk. Ook degene die zelf nooit gehockeyd heeft kan prima een wedstrijdje fluiten en de kinderen met enthousiasme tegemoet treden.

Fruit tijdens de thuiswedstrijden

Het is gebruikelijk dat een ouder van het thuisspelende team fruit verzorgt voor beide teams. Dit kan zijn partjes sinaasappel/mandarijn, druiven of stukjes appel (al dan niet met kaneel!) of stukjes ontbijtkoek.

Vervoer bij uitwedstrijden

Voor het vervoer van de kinderen tijdens uitwedstrijden wordt altijd een beroep gedaan op de ouders. De ouders zijn verantwoordelijk voor veilig vervoer van de kinderen (riemen verplicht, ook achterin!) De coach/manager maakt aan het begin van een speelperiode een indeling (rijschema) zodat ruim van te voren bekend is wie er wanneer gaan rijden. Uiteraard kunt u onderling ruilen en dat doorgeven aan de coach/manager. Zorg er echter altijd voor dat het vervoer op tijd geregeld is!

Ander kleur shirt

Bij uitwedstrijden kun je ervoor kiezen altijd een wit shirt mee te nemen. Of de coach zoekt het clubtenue van de betreffende club op en geeft aan de hand daarvan aan zijn/haar team door of het wenselijk is een wit shirt mee te nemen. In de coachmap staat bij de routebeschijving ook de kleding van de andere hockeyverenigingen. Draagt de tegenstander een blauw shirt dan speelt EHV in het wit (bij uitwedstrijden). Ook kun je de afspraak maken dat de kinderen bij elke uitwedstrijd standaard een wit shirt meenemen.

Gastvrouw/gastheer op zaterdagochtend

Elke competitiezaterdag zal een team worden ingedeeld om als gastvrouw/heer op te treden in het clubhuis van EHV. 2 personen per team hebben dan de volgende taken:

    ontvangen van de bezoekende teams en hun het veld wijzen
    uitdelen en innemen van de wedstrijdformulieren
    koffiemuntjes uitdelen aan de bezoekende teams
    vragen beantwoorden
    ontvangen van scheidsrechters, veld wijzen, fluit uitdelen


Uitzetten velden bij thuiswedstrijden

Om niet één persoon te belasten met het uitzetten van de velden, willen wij graag de medewerking van de teams vragen.
Voor elk veld hebben we een kar en tas aangeschaft met hoedjes en pylonnen om een speelveld uit te zetten. In elke tas zit ook een kaart met uitleg.

    Het team dat als eerste speelt kan de tas/kar ophalen achter de bar (soms staan de karretjes al bij het veld) en is verantwoordelijk voor het uitzetten van hun eigen veld.
    Het team dat daarna komt past het veld aan naar hun eigen speelveld, etc. etc (bv ombouwen van 3-tal naar 6-tal hockey).
    Het laatste team ruimt hun eigen veld weer op en stopt alles weer in de tas en brengt deze weer naar de bar.


3. Het coachen van een team

Het is raadzaam om met minimaal 2 personen een team te coachen. U kunt dan de taken verdelen of van elkaar overnemen:

De coach

De coaches zijn altijd aanwezig bij de wedstrijden en hebben de volgende taken:

    ervoor zorgen dat elk team wekelijks met plezier samen een hockeywedstrijd speelt
    het maken van de opstelling voor elke wedstrijd
    het houden van een teambespreking voor elke wedstrijd
    tijdens de wedstrijd bepalen wie er gewisseld worden en wanneer
    contact onderhouden met de trainer om te bespreken waaraan tijdens de training extra aandacht geschonken kan worden   
    controleren of alle kinderen de verplichte scheenbeschermers dragen. EHV adviseert bovendien een goede gebitsbeschermer te dragen
    Meisjes dienen bij lang haar een paardenstaart te dragen, en sieraden af te doen.


De manager

De manager is voornamelijk belast met ondersteunende taken als:

    rijschema’s voor de uitwedstrijden maken
    ervoor zorgdragen dat er in de rustpauze water te drinken is en/of iets eenvoudigs te eten (partjes sinaasappel/appel of iets dergelijks)
    verzorgen van de derde helft; de teams uitnodigen gezamenlijk limonade te drinken in het clubgebouw en ervoor zorgdragen dat e.e.a. ook keurig opgeruimd wordt (plateaus terug naar de bar, bekers en overige afval in de afvalbak)
    invullen van de wedstrijdformulieren
    na afloop van de wedstrijd het ingevulde wedstrijdformulier deponeren in de daarvoor bestemde bus bij de ingang van het clubgebouw
    een aantal leuke activiteiten organiseren voor het team zoals b.v. poffertjes eten, Sinterklaasfeest, zwemmen etc.


Wedstrijdformulier

Na afloop van iedere competitiewedstrijd moet er een wedstrijdformulier ingevuld worden. Dit regelt de coach/manager met de scheidsrechters en de tegenpartij. Het wedstrijdformulier moet compleet worden ingevuld en dezelfde dag worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde bus bij de ingang van het clubhuis. Dit geldt ook voor het wedstrijdformulier bij uitwedstrijden.  
Hoofdsponsor
Shirtsponsoren
Sponsoren