Inloggen
Jongste jeugd 
Wij willen je graag informeren over het spelen bij een jongste jeugdteam en alles wat er verder bij komt kijken!
Voor vragen, opmerkingen of suggesties kun je altijd contact opnemen met:

Je wilt graag op hockey, en dan…

Proeflessen

Voordat je besluit om lid te worden, mag je 4x met ons meetrainen. Het eerste dat je moet doen is een e-mail sturen naar [email protected]. Je ontvangt van ons informatie wanneer je kunt beginnen en wat je mee moet nemen. Je kunt dus niet zomaar met een team meedoen.

Met onderstaande informatie proberen we een antwoord te geven op al je vragen over de teamindeling, de wedstrijden, de training, de begeleiding en de rol van je ouders. Mocht je toch nog iets anders willen weten dan kun je altijd per mail contact met ons opnemen.  

Wij wensen je heel veel plezier met hockey.
Coördinatoren Jongste Jeugd


Inhoud

1. Jongste Jeugd

    lid worden
    de verschillende groepen
    teamindeling
    training
    winterstop

2. Informatie voor ouders
3. Het coachen van een team

    de coach
    de manager


1. Jongste Jeugd

Onder de  ‘jongste jeugd’ vallen alle kinderen  in de leeftijd van 5 tot en met 10 jaar die verdeeld worden over de categorieën Kabouters/funkey’s, M08,M09,M010 en J08,J09,J010

Lid worden

Gebruik hiervoor de inschrijfformulieren elders op deze site.
De minimumleeftijd voor het lidmaatschap is 4 jaar 


De verschillende groepen

Kabouter/Funkeygroep

Kinderen mogen beginnen met hockey als ze vier jaar oud zijn. Ze komen in onze jongste groep. Afhankelijk van de aantallen en de leeftijd zullen er hierin misschien differentiatie groepjes gemaakt worden. De meisjes heten de kabouters en de jongens de funkey’s. Wij kijken altijd naar het kind en mochten ze eraan toe zijn dan worden er soms ook onderlinge wedstrijden georganiseerd met clubs uit de buurt. Dit is nog geen officiële competitie. 

Kenmerken:
Leeftijd: 4 en 6 jaar
Training: 1x 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden: onderling met clubs uit de buurt indien mogelijk

M/JO8 

Als het kind 6 is gaat het beginnen met het spelen van competitiewedstrijden en wordt het ingedeeld in een team. De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden vinden plaats op een 8e veld en de kinderen spelen twee wedstrijdjes 3 tegen 3.

Kenmerken:
Leeftijd: 6-8 jaar
Training: 1x 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden: 3 tegen 3
Aantal: minimaal 6 kinderen per team

M/JO9 

De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden zijn op een kwart veld, en er wordt gespeeld met 5 veldspelers en een keeper.

Kenmerken:
Leeftijd: 8-9 jaar
Training: 2x 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden: 6 tegen 6
Aantal: minimaal 6 kinderen per team

M/O010

De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, thuis bij EHV of bij een andere vereniging in Twente/Salland/de Achterhoek. De wedstrijden zijn op een half veld, en er wordt gespeeld met 7 veldspelers en een keeper.

Kenmerken:
Leeftijd: 9-10 jaar
Training: 2x 1 uur per week met eigen team
Wedstrijden: 8 tegen 8
Aantal: minimaal 8 kinderen per team


Teamindeling

Het samenstellen van een team gebeurt op basis van leeftijd en aantallen. Wij selecteren nog niet bij de jongste jeugd. Wij zullen proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het plaatsen van vriendjes/ vriendinnetjes bij elkaar, maar dit is geen gemeengoed omdat het simpelweg niet altijd mogelijk is.
De coördinatoren Jongste Jeugd van de Jeugdcommissie zijn verantwoordelijk voor de teamindeling. Toezeggingen betreffende de indeling, gedaan door anderen dan deze coördinatoren, zijn dan ook niet geldig.


Trainingen

Het streven is om de trainingen van de jongste jeugd zoveel mogelijk op de woensdag en vrijdagmiddag te laten plaatsvinden. Soms is dat echter niet mogelijk in verband met de veldbezetting en dan moeten we een  of meerdere teams (liefst per leeftijdscategorie) verplaatsen naar een andere middag. Ook zijn wij afhankelijk van het beschikbaar zijn van een trainer. Met de teamindeling kunnen we dus geen rekening houden met het tijdstip en/of de dag van de training.
De trainingen worden verzorgd door een groep gemotiveerde trainers, variërend van jongens en meisjes uit onze eigen (jeugd)teams tot enthousiaste volwassenen met de benodigde hockeykennis. Zij staan onder deskundige leiding van een trainingscoördinator die tijdens de training aanwezig is. 
Tijdens de vakanties wordt er niet getraind, tenzij anders wordt aangegeven.  Wel kunnen er activiteiten voor de jeugd plaatsvinden. Deze informatie verschijnt op de website.

Winterstop voor de jongste jeugd

Tijdens de winterperiode is er geen competitie en wordt er niet getraind. Deze periode loopt van het weekend na Sinterklaas tot en met januari. Exacte data verschijnen op de website.


2. Informatie voor ouders

Veel informatie staat op de website van EHV, www.ehv-enschede.nl en in de EHV app. Deze is gekoppeld aan uw kind en daarin kan je precies terug lezen wanneer de wedstrijden en trainingen zijn en verdere informatie. 


Clubtenue

Wij werken bij EHV met een kledingfonds. Je betaald hier een vast bedrag voor en je "krijgt” dan van EHV passende kleding. We zetten voor je op een rij hoe het werkt:

  • Als nieuw lid kun je je voor een tenue melden bij de kledingcommissie per mail, [email protected] De kledingcommissie stuurt een mail naar HoenSport zodat er een tenue opgehaald kan worden en daarna ontvang je, van de kledingcommissie, hiervan een bevestiging
  • Na bevestiging kun je de kleding bij HoenSport ophalen (Kuipersdijk 23, Enschede).
  • Jouw kledingset bestaat uit een Blauw shirt Adidas en een wit rokje/broekje. 
  • EHV-sokken met logo zitten niet in de set en moet je zelf aanschaffen.
  • Omdat je als nieuw lid nog niet hebt gespaard voor de clubkleding, betaal je een instapbedrag van 36 euro.
  • Wil je het tenue (of een deel ervan) omruilen omdat het niet meer past, dan kun je gebruik maken van het ruilformulier


Keeperstassen

Alle teams (behalve de M/JO8) krijgen een eigen keeperstas in bruikleen.
Op elke tas staat met grote letters het team aangegeven. Zie er als ouders op toe dat de kinderen niet in elkaars tassen gaan trekken of spullen ‘lenen’. De tas hoort bij het team en zal aan het einde van het seizoen weer ingeleverd moeten worden. Er is een speciale keeperstraining voor beginnende en roulerende keepers (zie trainingsschema). De bedoeling is dat steeds 1 kind per team naar deze training gaat, dit is het kind dat die zaterdag aan de beurt is om te keepen.


Fluiten van thuiswedstrijden bij de jongste jeugd

Ouders dienen zelf de wedstrijden van de jongste jeugd te fluiten. Het spelen van een wedstrijd is een spannende gebeurtenis voor de kinderen  en het geeft een heel veilig en vertrouwd gevoel als hun ouders te leiding hebben. Pas in de volgende leeftijdscategorie gaan we over tot spelbegeleiders. Per keer zijn er dus 2 ouders nodig omdat er twee wedstrijdjes tegelijkertijd worden gespeeld. Het is geen probleem als dit niet vlekkeloos gebeurt, maakt u zich dus geen zorgen! Het belangrijkste is dat de kinderen leren om eerlijk te spelen, dat het veilig gebeurt en dat ze spelenderwijs op de hoogte worden gebracht van de spelregels. Deze zijn niet moeilijk. Ook degene die zelf nooit gehockeyd heeft kan prima een wedstrijdje fluiten en de kinderen met enthousiasme tegemoet treden.


Fruit tijdens de thuiswedstrijden

Het is gebruikelijk dat een ouder van het thuisspelende team fruit verzorgt voor beide teams. Dit kan zijn partjes sinaasappel/mandarijn, druiven of stukjes appel (al dan niet met kaneel!) of stukjes ontbijtkoek.


Vervoer bij uitwedstrijden

Voor het vervoer van de kinderen tijdens uitwedstrijden wordt altijd een beroep gedaan op de ouders. De ouders zijn verantwoordelijk voor veilig vervoer van de kinderen (riemen verplicht, ook achterin!) De coach/manager maakt aan het begin van een speelperiode een indeling (rijschema) zodat ruim van te voren bekend is wie er wanneer gaan rijden. Uiteraard kunt u onderling ruilen en dat doorgeven aan de coach/manager. Zorg er echter altijd voor dat het vervoer op tijd geregeld is!


Ander kleur shirt

Bij uitwedstrijden kun je ervoor kiezen altijd een wit shirt mee te nemen. Of de coach zoekt het clubtenue van de betreffende club op en geeft aan de hand daarvan aan zijn/haar team door of het wenselijk is een wit shirt mee te nemen. Draagt de tegenstander een blauw shirt dan speelt EHV in het wit (bij uitwedstrijden). Ook kun je de afspraak maken dat de kinderen bij elke uitwedstrijd standaard een wit shirt meenemen.


Gastvrouw/gastheer op zaterdagochtend

Elke competitiezaterdag zal een team worden ingedeeld om als gastvrouw/heer op te treden in het clubhuis van EHV. 2 personen per team hebben dan de volgende taken:

  • ontvangen van de bezoekende teams en hun het veld wijzen
  • koffiemuntjes uitdelen aan de bezoekende teams
  • vragen beantwoorden
  • ontvangen van scheidsrechters, veld wijzen, fluit uitdelen


Uitzetten velden bij thuiswedstrijden

Om niet één persoon te belasten met het uitzetten van de velden, willen wij graag de medewerking van de teams vragen. Voor elk veld hebben we een kar met hoedjes en pylonen om een speelveld uit te zetten. Het team dat als eerste speelt kan de tas/kar ophalen achter de bar (soms staan de karretjes al bij het veld) en is verantwoordelijk voor het uitzetten van hun eigen veld. Het team dat daarna komt past het veld aan naar hun eigen speelveld, etc. etc. Het laatste team ruimt hun eigen veld weer op en stopt alles weer in de kar


3. Het coachen van een team

Het is raadzaam om met minimaal 2 personen een team te coachen. U kunt dan de taken verdelen of van elkaar overnemen:


De coach

De coaches zijn altijd aanwezig bij de wedstrijden en hebben de volgende taken:

  • ervoor zorgen dat elk team wekelijks met plezier samen een hockeywedstrijd speelt
  • het maken van de opstelling voor elke wedstrijd
  • het houden van een teambespreking voor elke wedstrijd
  • tijdens de wedstrijd bepalen wie er gewisseld worden en wanneer
  • contact onderhouden met de trainer om te bespreken waaraan tijdens de training extra aandacht geschonken kan worden   
  • controleren of alle kinderen de verplichte scheenbeschermers dragen. EHV adviseert bovendien een goede gebitsbeschermer te dragen
  • Meisjes dienen bij lang haar een paardenstaart te dragen, en sieraden af te doen.


De manager

De manager is voornamelijk belast met ondersteunende taken als:

  • rijschema’s voor de uitwedstrijden maken
  • ervoor zorgdragen dat er in de rustpauze water te drinken is en/of iets eenvoudigs te eten (partjes sinaasappel/appel of iets dergelijks)
  • verzorgen van de derde helft; de teams uitnodigen gezamenlijk limonade te drinken in het clubgebouw en ervoor zorgdragen dat e.e.a. ook keurig opgeruimd wordt (plateaus terug naar de bar, bekers en overige afval in de afvalbak)
  • invullen van de wedstrijdformulieren, dit gebeurd digitaal.
  • na afloop van de wedstrijd het ingevulde wedstrijdformulier afronden.
  • een aantal leuke activiteiten organiseren voor het team zoals b.v. poffertjes eten, Sinterklaasfeest, zwemmen etc.


Wedstrijdformulier

Na afloop van iedere competitiewedstrijd moet er een wedstrijdformulier ingevuld worden. Dit regelt de coach/manager met de scheidsrechters en de tegenpartij. Het wedstrijdformulier moet ingevuld worden via de app. Hiervan krijg je een paar dagen voor de wedstrijd ook een mail. Bij de jongste jeugd wordt er nog geen stand bijgehouden. Wel wordt er gekeken naar uitslagen voor een eventuele herverdeling. 
 
Hoofdsponsor
Shirtsponsoren
Sponsoren